Menü:
Keresőszavak az élelmiszerbiztonságban, és a veszélyes áruk jelentéseiben Legolvasotabb az élelmiszerbiztonságban, és a veszélyes áruk jelentéseiben Szavazás az élelmiszerbiztonságban, és a veszélyes áruk jelentéseiben
Akkor most mit együnk, mit vegyünk?
Multisat, "mer occsó"!
Műanyagjátékot mintásparizerrel
Magyar terméket, termelőtől
EU-sat, mert ők ellenőrzik
Gandhinak volt igaza: koplaljunk!
Távoli riasztások:
[Valid RSS]
Google like:
Vitaminokkal és ásványi anyagokkal a világkereskedelemből érkező mérgező élelmiszerek egészségromboló hatásai ellen csak átmenetileg segíthetünk!
A Nagy Élelmiszer Méregkönyv
2009. szeptember 09. - 8 hozzászólás
Keresőszavak: Egészségkárosító anyagok
Most aztán megtudhatjuk, hogy mitől világítunk, mitől járunk gyakran oda, ahova a király is gyalog jár, ha - ellenőrizetlen import élelmiszerekkel olcsózunk a multinál...
Most aztán megtudhatjuk, hogy mitől világítunk, mitől járunk gyakran oda, ahova a király is gyalog jár, ha - ellenőrizetlen import élelmiszerekkel olcsózunk a multinál...

A mérgezés leírása: magyar Angol
Aspergilus penészgombák toxinjai (ASP) toxinok (ASP) toxins
A tengeri biotoxinok a toxin-tartalmú planktonnal táplálkozó tengeri puhatestü állatokban felhalmozódó mérgezõ anyagok. Élelmiszer-higiéniai jelentõségüket az adja, hogy relatíve hõstabilak, az általános fõzési és konzerválási technikák során nem bomlanak el. Élelmiszerbiztonsági szempontból szükséges vizsgálatuk, meghatározásuk, hogy milyen mértékben azaz mennyiségben fordulnak elõ a puhatestü élelmiszerekben. A toxinok elõfordulása az élelmiszerekben toxikózist idézhetnek elõ, sõt a PSP és a ASP vonatkozásában életveszélyes állapot is kialakulhat. (AZP) toxinok (AZP) toxins
A toxinok elõfordulása az élelmiszerekben toxikózist idézhetnek elõ, sõt a PSP és a ASP vonatkozásában életveszélyes állapot is kialakulhat, A PSP toxin hatása bénuláéshoz vezet. (PSP) toxinok (PSP) toxins
Hangyaírtó, rovarölő szerek hatóanyaga, erősen mérgező acetamiprid acetamiprid
Szalmonellával fertőzött élelmiszerekben fordul elő aerobic mesophiles aerobic mesophiles
Az aflatoxinokat az aspergillus penészgombák (Aspergillus flavus, Aspergillus nominus és Aspergillus parasiticus) termelik. Fontosabb, a természetben előforduló aflatoxinok: aflatoxin B1 (ASIB1, CAS No: 1162-65-8); aflatoxin B2 (Af1B2, CAS No: 7220-81-7); aflatoxin G1 (AflG1, CAS No: 1165-39-5); aflatoxin G2 (AflG2, CAS No: 7241-98-7) és aflatoxin M1, (AflMl CAS No: 6795-23-9). Kémiailag benzpirén típusú szerkezeti elemet tartalmazó, többszörösen konjugált, policiklusos vegyületek. Metanolban, acetonban, kloroformban jól, vízben kevésbé oldódnak. A négy legnagyobb tömegben előforduló aflatoxin a B1, G1, B2, G2 - közülük is a leghatékonyabb és élelmiszerszennyezőként legáltalánosabban előforduló a B1. Elsősorban meleg égővi országokban, csapadékos, magas páratartalmú időben gyakori; nálunk természetes előfordulásával nem kell számolni, élelmiszerszennyezőként importcikkeken lelhetők fel. aflatoxinok aflatoxins
Az állati fehérje alkalmazása haszonállatok nevelésében elsődlegesen a növényevőknél okoz problémát. A marháknál fellépő (BSE) szivacsos agysorvadás járványának okát is erre az intenzív hizlalási technológiára vezethetjük vissza. állati fehérje animal protein
Az alumíniumionok erősen kapcsolódnak foszfátcsoportot tartalmazó molekulákhoz, továbbá számos fehérjével és glikoziddal alkotnak komplexeket. A transzferrin a legfontosabb olyan fehérje, amely megköti és szállítja az alumíniumionokat. Ez a fehérje, amely fontos szerepet játszik a vas(III)ionok szállításában, molekulánként két fémion-kötőhellyel rendelkezik. A vas(III)ionok e kötőhelyeknek körülbelül 30 százalékát foglalják el, és az üres helyekre az alumíniumionok be tudnak épülni. A transzferrin keresztül tud jutni az úgynevezett véragy gáton, és ennek következtében a vas(III)ionokkal együtt az alumíniumionok is bejutnak az agyi régióba. Ha a szervezetbe hosszú időn keresztül – például gyakori vesedialízis következtében – nagy mennyiségű alumínium kerül, demencia (elbutulás) alakulhat ki, amelyet dialízisdemenciának neveznek. aluminium aluminium
Baktericid, igen toxikus szerek, vese és agykárosító hatás aminoglikozidok aminoglycosides
Növényvédő, és atkaölő szerek méreg hatóanyaga. amitráz amitraz
A mellékhatás lehet toxikus és hormonális, májkárosító. A stanozolol egy DHT (dihidro-tesztoszteron) származék, mégis erősebb anabolikus, csekélyebb mértékben androgén tulajdonságokkal. Stanozolol tartalmú készítmények léteznek tablettás, illetve injektálható formában is. Tablettás formája 17-alfa-alkilált, ezért szedése a májra nézve toxikus hatású. Ösztrogénkonverzióra gyakorlatilag egyáltalán nem hajlamos, ezen tulajdonsága miatt rendkívül népszerű olyan sportágakat űzők körében, ahol a jelentősebb testsúlytöbblet (vízvisszatartás, zsírraktározás) hátrányt jelent, mivel a stanozolol szedésével minőségibb, "tisztább" izomtömegnövekedés érhető el. anabolikus szteroid - stanozolol anabolic steroid stanozolol
Japánban őshonos és nagyon hasonlít a kínai csillagánizshoz, azonban a gyümölcse kisebb és az illata is kevésbé jellegzetes. Illatvilága egyébként inkább hasonlít a kardamomra, mint az ánizsra. Mérgező hatása ellenére is felhasználható gyógyászati célra is. A hagyományos kínai orvoslás ajánlja külsőleg felhasználva fájdalom csillapítására vagy bőrbetegségek kezelésére. A tamiflu nevű madárinfluenza elleni védőoltás hatóanyaga a növényben is megtalálható shikimin, melyet először belőle tudták elkülöníteni. A japánok füstölőben elégetik és közkeletű nevén shikimi lehet vele találkozni. anisatin anisatin
Természetes anyagként a rákokban fordul elő, természetes élelmiszer adalék, alergogén lehet. annato/bixin/norbixin annato/bixin/norbixin
Gyűjtőfogalom. Az élelmiszerekben természetes előfordulása is ismert, pl a camember sajt, illetve a Pick szalámi héjának fehér penész bundája antibiotikumot termel. A szervezetbe történő túlzott bevitele azonban tönkreteszi a bélflórát, illetve gyógyszerrezisztenciához vezet. antibiotikum antibiotics
Aromás gyűrűt, vagy gyűrűket és aminocsoportot, vagy csoportokat tartalmazó, folyékony, vagy szilárd halmazállapotú vegyületek, amelyek éghetőségük, mérgező hatásuk, és gőzeik robbanékonysága miatt a veszélyes anyagok körébe tartoznak. Legismertebb képviselőjük az anilin, de fontos vegyipari szerepet tölt be egyebek mellett a nitranilin, klóranilin, feniléndiamin, naftilamin, toluidin. Az ~ erős vérmérgek, de más szerveket is károsítanak, mérgezési tüneteik az anilinéihoz hasonlók. Szagküszöbértékük néhány tized ppm, a MAK-értéküket 5 mg/m3 körül állapították meg. aromás aminok aromatic amines
Mérgező hatása már az ókortól ismert. Fontos probléma a természetes vizek, talajok arzénszennyezettsége, mely bejutva a táplálékláncba, komoly problémát jelent. arzén arsenic
Ásványolaj szennyezés: gyártási folyamatok, szennyezett tengerszakaszok, talajok eredményezik ásványolaj mineral oil
Növényvédőszerek hatóanyagaként élelmiszerben rendkívül veszélyes. azinphos-methyl azinphos-methyl
A spórát termelő Bacillus ételmérgezést okoz, hányással, hasmenéssel. Bacillus cereus Bacillus cereus
Savanyított takarmányok oltóanyaga Bacillus licheniformis Bacillus licheniformis
Például lucernaszéna penészgátló oltóanyagban ez a savanyító bacilus gátolja a penészedést. Bacillus pumilus Bacillus pumilus
Takarmányfermentációban alkalmazott savanyító bacilus. Bacillus subtilis Bacillus subtilis
Gyűjtő fogalom. A baktériumok fajtájától függően élettani hatása széles skálán mozog. bacteriális szennyeződés bacterial contamination
Be nem jelentett összetevő veszélyt jelenthet allergiásoknak, gyógyszeres kezelésben részesülőknek be nem jelentett undeclared
Glutén anyagcserezavarban, allergiában szenvedőket veszélyezteti be nem jelentett glutén undeclared gluten
Allergiában szenvedőket veszélyeztet be nem jelentett mogyorótartalom undeclared peanut
Allergiában szenvedőket veszélyeztet be nem jelentett szójatartalom undeclared soya
Allergiában szenvedőket veszélyeztet be nem jelentett tejösszetevő undeclared milk ingredient
Allergiában szenvedőket veszélyeztet be nem jelentett tojástartalom undeclared egg
Mérgező szerves klórvegyület, mely növényvédőszerek szermaradványaiként kerül az élelmiszerbe. benzethonium klorid benzethonium chloride
Policiklusos aromás szénhidrogén, a benzpirének rákkeltő hatása közismert. benzo(a)anthracene benzo(a)anthracene
Tartósítószer benzoic acid benzoic acid
A benzol erősen mérgező, belélegzése eszméletvesztést, nagyobb mennyisége halált okoz. A benzolt nagy mennyiségben használja fel a vegyipar oldószerek, gyógyszerek, festékek, robbanóanyagok és növényvédő szerek előállítására. benzol benzene
Közismerten rákkeltő hatású vegyületek benzpirén benzo(a)pyrene
A botulinum toxin (gyakran botulotoxin, röviden botox vagy BTX) a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt exotoxin, amely az idegrendszerben az ingerület-átvitelt zavarja meg, és így súlyos zavarokat, a mozgatórendszerben görcsöket okoz, amely a légzőizmok bénulása miatt gyorsan halálhoz vezet.
A botulizmust - a toxin által okozott állapot - leggyakrabban nem megfelelően tartósított élelmiszerek okozzák, amelyek anaerob módon, tehát levegőtől elzárva tartandók. Ilyenek például a hús- és gyümölcskonzervek. Ez a toxin a ma ismert egyik leghatásosabb méreganyag, csupán 30 pikogramm testsúlykilogrammonként már halált okoz. Hírhedt a szépségipar nagyarányú botox-felhasználása, melynek magyarázata, hogy az arcizomba fecskendezve a botox megbénítja a mimikai izmokat, és így azok kis nmértékben lesznek képesek a bőr ráncolására.
botulinum toxin botulinum toxin
A metil-bromid vagy bróm-metán egy kémiai anyag, mely különösen káros az ózonrétegre. A metil-bromidot többek között rovarirtószerekhez használják. bromid bromide
A tudósok úgy hitték, hogy fertőzéses betegséget csak baktérium okozhat. De a prionok felfedezése megdöntötte ezt az elméletet. Ez ellentétes mindazzal, amit az egyetemeken tanítanak. Bár a prionok betegséget okoznak, mégsem vírusok, baktériumok, gombák vagy paraziták. Egyszerűen csak fehérjék! Senki sem gondolta volna, hogy fehérjék magukban fertőzést okozhatnak. Organizmusok okozhatnak fertőzést - fehérjék nem. Legalábbis eddig sosem okoztak. De a kergemarha-kórt prionok okozzák. Ezek a furcsa fehérjék belépnek a sejtekbe, és átváltoztatják a sejt fehérjéit prionokká. Egy egészséges fehérje ugyanazokkal a "részekkel" rendelkezik, mint egy prion - kifejezetten, ami az aminosav építőtömböt illeti. Csak egyetlen különbség van közöttük: különbözőképpen csavarodnak. (Ez okozza az agyban bekövetkező változásokat, amelyek lyukakat eredményeznek, éppúgy, mint a szivacsban.) Ezeket a prionokat lehetetlen elpusztítani főzéssel, sugárzással vagy bármely hővel, amely nem éri el a 800 Farenheit-fokot (340 Celsius-fokot). BSE (kergemarha kór) BSE
Rovarirtószer szermaradványai élelmiszerben. A vizek élővilágát is tartósan károsítja. buprofezin buprofezin
Akut gyomorbélhurutot okoz, az egész világon elterjedt és nagyon gyakori. Fellépése lehet sporadikus, vagy járványos. A Calicivírusok családja a rotavírusok, az adenovírusok és az astrovírusok mellett az egyik relatíve gyakori gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó vírus. A Calicivírusok nevüket az elektronmikroszkóp alatt látható felépítésükről kapták, mivel csokorba fogott kelyhekre (calyx) emlékeztetnek.A kehely szó a latin chalice, vagy a calyx szóból ered. RNA virusok közé tartozik. calicivirus calicivirus
A campylobakter nem csak a nem kellően átsütött hús elfogyasztásával kerülhet az emberi emésztőrendszerbe, hiszen a fertőzést megkaphatják azok is, akik részt vesznek a szárnyasok gondozásában, vagy például azok húsának további feldolgozásában. Azt, hogy a campylobakter miként kerül az állatokba, még vizsgálat tárgyát képezi. Egyes feltételezések szerint azonban nem kizárt, hogy a nevezett kórokozó esetleg a táppal kerül a baromfi szervezetébe, ahol aztán elszaporodik. campylobaktérium Campylobacter
Forgalomból kivonásra javasolt növényvédőszer toxin carbaryl carbaryl
Gombaölő növényvédőszerek hatóanyaga carbendazim carbendazim
Antibiotikum, határérték felett mérgező, megzavarja a fehérjeszintézist. chloramphenicol chloramphenicol
Uszoda vizek agressziv fertőtlenítő szere. chlorine chlorine
klórtartalmú növényvédőszerek hatóanyaga chlormequat chlormequat
klórtartalmú növényvédőszerek szermaradványa chlorothalonil chlorothalonil
klórtartalmú növényvédőszerek szermaradványa chlorpropham chlorpropham
Szerves foszfort tartalmazó növényvédőszer hatóanyag chlorpyriphos chlorpyriphos
Rendkívül mérgező vegyület, rovarirtók hatóanyaga. cianid cyanide
Azonosíthatatlan áru cimkézetlen unlabeled
Emlősökre káros, ezért cinkkel bevont edényben nem szabad élelmiszert tartani. Igen kevés cink azonban szükséges nyomelem. A cink-oxid megengedett koncentrációja 5 mg/m³. cink zinc
Fő mellékhatása a gasztrointesztinális irritáció, ami sok más antibiotikumra is jellemző. ciprofloxacin ciprofloxacin
A Clostridium baktériumfajok fakultatív pathogen baktériumok, melyek a talajban és az állatok bélcsatornájában megtalálhatók. Az általuk okozott betegségek állatról-állatra nem terjednek. A betegségek kialakulását és kimenetelét nagy mértékben az állat ellenálló képessége is befolyásolja, mely a tartási-és takarmányozási körülményektől is függ, bizonyos betegségeknél pedig attól, hogy a kórokozók milyen mértékben juthattak be a talajból vagy más velük fertőzött anyagokból sebzéseken át az állat szervezetébe (pl. tetanusznál). Clostridium baktérium Clostridium
A botulinum toxinról lásd: botulinum toxin. A Clostridium baktériumfajok fakultatív pathogen baktériumok, melyek a talajban és az állatok bélcsatornájában megtalálhatók. Az általuk okozott betegségek állatról-állatra nem terjednek. A betegségek kialakulását és kimenetelét nagy mértékben az állat ellenálló képessége is befolyásolja, mely a tartási-és takarmányozási körülményektől is függ, bizonyos betegségeknél pedig attól, hogy a kórokozók milyen mértékben juthattak be a talajból vagy más velük fertőzött anyagokból sebzéseken át az állat szervezetébe (pl. tetanusznál). A butulizmisról lásd a ott. Clostridium botulinum Clostridium botulinum
A Clostridium perfringens ételmérgezést a Clostridium perfringens baktériummal szennyeződött étel elfogyasztása okozza, a vékonybélbe került baktérium által termelt toxin okozza a hasmenést. Egyes törzsek enyhe vagy mérsékelt betegséget okoznak, ami kezelés nélkül is gyógyul; más törzsek súlyos gyomor-bél hurutot okoznak, ami károsítja a vékonybelet, és néha halálhoz vezet. A járvány kitöréséért általában szennyezett hús fogyasztása a felelős. Egyes törzsek nem pusztíthatók el az étel alapos megfőzésével, míg más törzsek igen. Clostridium perfringens Clostridium perfringens
A Clostridium perfringens ételmérgezést a Clostridium perfringens baktériummal szennyeződött étel elfogyasztása okozza, a vékonybélbe került baktérium által termelt toxin okozza a hasmenést. Egyes törzsek enyhe vagy mérsékelt betegséget okoznak, ami kezelés nélkül is gyógyul; más törzsek súlyos gyomor-bél hurutot okoznak, ami károsítja a vékonybelet, és néha halálhoz vezet. A járvány kitöréséért általában szennyezett hús fogyasztása a felelős. Egyes törzsek nem pusztíthatók el az étel alapos megfőzésével, míg más törzsek igen. Clostridium sulphite reducer Clostridium sulphite reducer
A Staphylococcus baktérium az emberen normális körülmények közt is megtalálható, azonban elszaporodása súlyos bőrtünetekkel jár. coagulase-positive Staphyloc coagulase-positive Staphyloc
Szennyezett vizek, ételek kóli baktériumszáma coliforms coliforms
Növényvédőszerek, rovarölőszerek (inszekticid) méreghatóanyaga. cypermethrin cypermethrin
Növényvédőszerek, peszticidek méreghatóanyaga. cyprodinil cyprodinil
Több évtizede betiltott kegyetlenül környezetkárosító rovarölőszer DDT DDT
A fuzárium gombák olyan mérgező mikotoxinokat - anyagcsere termékeket termel, melyek veszélyesek az emberek és az állatok egészségére, valamint súlyosan károsítják a kalászosok termését - mennyiségét és minőségét. Deoxynivalenol (DON) Ez a leggyakoribb fuzárium méreg. A búzában minden évben kimutatható, melynek mértéke általában 0,1 mg/kg. Az EU-ban várhatóan a határérték az 1 mg/kg lesz. az emberben az immunrendszert gyengíti le. Egy 70 kg-os ember szervezetébe maximum 0,007 mg/kg kerülhet naponta súlyos következmények nélkül. A DON tartalom a pelyvában, a mag felületén sokkal magasabb, mint a mag belsejében (akár 10 szeres különbség is lehet). az állatok közül különösen a sertés nagyon érzékeny rá. deoxynivalenol (DON) deoxynivalenol (DON)
Méreg hatóanyag. Rákot és májkárosodást, bőriritációt okoz. diaminodiphenylmethane diaminodiphenylmethane
Foszforsavészter alapú rovarölőszer. diazinon diazinon
Szem- és bõrizgató hatású oldószer. dibutyl phthalate dibutyl phthalate
Rovarirtó szer hatóanyag, rákkeltő. dichlorvos dichlorvos
Atkaölőszer dicophol dicophol
Rovarölőszer dicrotophos dicrotophos
Szintelen, párolgó folyadék. Gőze és a folyadék is élő szervezetekre mérgező, hatásait kutatják. Halakra veszélyes, az embernél közvetlen kapcsolatnál súlyos iritációt okoz. diklórbenzol dichlorobenzene
Rovarirtószer, rákkeltő. dimethoate dimethoate
A dioxin rákkeltő vegyületcsoport, vegyipari melléktermék, mely szerves vegyületek klorid jelenlétében történő égésekor vagy klórtartalmú szerves vegyületek égésekor keletkezik. A dioxin egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, mely a fejlett világban komoly közegészségügyi gondokat okoz. 1997-ban az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy a legtöbb dioxin 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo-para-dioxin (TCDD), mely a ma ismert legsúlyosabb rákkeltő anyagok közé tartozik. dioxin dioxin
Gombaölőszer hatóanyaga dithiocarbamates dithiocarbamates
Növényvédőszer hatóanyag DNOP DNOP
Az EU élelmiszerdirektívái által elfogadott élelmiszer adalékanyagok rendszere, köztük ártatlan és kétes hatású vegyületek egyaránt megtalálhatóak. E (E-számok, adalékok) E
Édesítőszerek: aszpartam, szorbit, xilit alapú mesterséges vegyületek. Nagy mennyiségben károsak lehetnek a szervezetre. édesítő sweetener
Így írja az angol eredeti jelentés, amikor rovartetemeket, lárvákat talál az élelmiszerben. elárasztott, fertőzött infested
Élelmiszerbe kerülő idegentest éles részek sharp fragments
Élősködőkkel fertőzött élősködőkkel fertőzött parasitic infestation
Eltérő, azaz nem a természetes tej alkotórésze, pl.: hozzáadott kazein, és más fehérjék eltérő tej alkotórész traces of milk ingredient
Emésztőszervi baktériumok: lehetnek hasznosak és károsak is. emésztőszervi baktériumok Enterobacter
Klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek hatóanyaga endosulfan endosulfan
Erukasav, rákkeltő hatású összetevő növényi olajokban erucic acid erucic acid
Egy sugárgombafaj által termelt, többféle baktérium ellen használatos antibiotikum erythromycin erythromycin
Nem engedélyezett ételszinezék erythrosine erythrosine
Ürülékkel terjedő baktérium Escherichia coli Escherichia coli
Klóretánfoszfonsav tartalmú permetezőszer szermaradványa ethephon ethephon
fém darabok fém darabok metal pieces
fém származékok fém származékok metal fragments
fém tartalom fém tartalom metal particles
Rovarirtószer hatóanyag fenthion fenthion
Rovarirtószer hatóanyag, idegrendszeri károsodást okoz fenvalerate fenvalerate
Müanyagok gyártási folyamatában fontos résztvevő, az élő szövetek lebomlását megakadályozza, Az Európai Unióban 2007. szeptember 22. óta tilos a használata, mint tartósító vagy balzsamozószer. formaldehyde formaldehyde
Gombatoxinok fumonisins fumonisins
(Amido-piroborkősav) C3H5(NH2) (COOH)2 A répacukor-melászban fordul elő; fehérjékből hig kénsav hatására képződik glutamic acid glutamic acid
Anyagcsere végtermék. Felhalmozódása egészségkárosodást mutat. HCH HCH
Helytelen, célszerütlen tárolású élelmiszer helytelen, célszerütlen unsuitable
A hepatitis A betegség egy olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában előfordul. A hepatitis A vírus széklettel ürül, és a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így terjedése rendkívül egyszerű. A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy palackozatlan vízzel kerül a szervezetbe. A fertőzés kialakulásához elég, ha egy fertőzött ember él a környezetünkben, és az valamilyen módon, akár a kezével megérintve átadja a vírust. hepatitis A hepatitis A
A higanyvegyületek mérgező hatása régóta ismert. A higanysók használata a nemezkalapok gyártása során, valamint a rosszul szellőztetett helyiségekben az ezt követő szárítási folyamatban keletkező por az alkalmazottak között súlyos idegrendszeri elváltozásokat okozott. Maga a fém is toxikus és fejfájást, remegést, húgyhólyaggyulladást és emlékezetvesztést okozhat. A higany szerves vegyületei is mérgezőek, és veszélyesebbek, az elemnél vagy annak szervetlen vegyületeinél, mivel könnyebben felszívódnak. A környezetbe került higanyvegyületek a mikroorganizmusok hatására metileződnek, ami a táplálékláncba kerülve az ember számára is veszélyt jelent: 1952-ben a Japán Minamatában 52 ember halt meg, mert a halak – mely a fő táplálékuk volt – szokatlanul nagy koncentrációban tartalmaztak szerves higanyvegyületeket. higany mercury
Az élő szövetekben jelenlévő természetes anyag (biogén amin), mely elősegíti az artériák és a hajszálerek kitágulását, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatású, emellett összehúzza a hörgőizmokat (asztmás rohamot idéz elő) és fokozza a gyomor savtermelését. Az allergiás rohamok alatt hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel a hisztamin, és közvetítő anyagként játszik szerepet a kóros megnyilvánulások kialakulásában (pl. anafilaxiás sokk, allergiás orrnyálkahártya-gyulladás, Quinke-ödéma). hisztamin histamine
A hormonok olyan jelhordozó molekulák (kémiai hírvivők, transzmitterek), amelyek befolyásolni képesek más sejtek működését, ezáltal az élőlények életfolyamatait szabályozzák. A hormonokat a belső elválasztású mirigyek termelik. Ez a váladék a vérbe ömlik. A hormon a vérben oldott állapotban lévő vegyi anyag. Hatását kifejtve nem raktározódik, hanem kiürül a szervezetből nagymértékben vizelettel, kismértékben széklettel. hormon hormones
Avarlakó gombafajta hyphomycetes hyphomycetes
Gombaölő mag csávázószer imazalil imazalil
Fehér penész, szürke penész, alternáriás levélfoltosság ellen alkalmazott vegyszer hatóanyaga iprodione iprodione
Alkoholos zsirtalanítószerekben isopropyl thioxanthone isopropyl thioxanthone
Az elemi jód minden élő szervezet számára mérgező (ezen a tulajdonságán alapszik fertőtlenítő hatása), nagy adagban (2-3 gramm) halálos méreg. jód iodine
A kadmium legfőbb veszélye, hogy képes helyettesíteni az esszenciális cinket, annak jótékony élettani hatása nélkül. Mivel erősen toxikus, a Zn helyébe beépülve súlyos károsodásokat okoz. Mivel a növények sokáig elviselik a magas Cd-tartalmat, a kadmium könnyen bekerülhet az állati és emberi táplálékláncba jóval azelőtt, hogy maguk a növények láthatóan károsodnának. Az emberi és állati szervekben a Cd felhalmozódik, így krónikus toxicitást fejt ki. Az emberek számára külön Cd-forrás a dohányzás, ami az akkumulációt is erősíti (folyamatos Cd-felvétel). A krónikus Cd-toxicitás tünetei közül megemlítendő a szív- és veseelégtelenség, a magas vérnyomás. kadmium cadmium
A kolinészteráz enzim inhibitor, (vagyis az acetil-kolin nevű neurotranszmitter hidrolízisét végző enzim működését gátolja), idegméreg. A szervezetbe jutva verejtékezést, pupilla szűkületet, izomgörcsöt, erős nyálfolyást, szédülést, hányást, nehézlégzést, hasi görcsöket, eszméletvesztést okoz. Egy negyed káváskanálnyi (kb. 1 ml) már halálos lehet. karbofurán carbofuran
Köhögést, szédülést, hányást, fejfájást okozó mérgező veszélyes vegyület, környezeti hatásai egyértelműen károsak. klóretanol chloroethanol
Kockázat, veszély - értsd: betegség, mérgezés, környezetkárosítás. kockázat, veszély risk
A króm a szénhidrát anyagcserében vesz részt, de az emberi szervezetben betöltött szerepe még ma sem tisztázott teljesen. króm chromium
A kumarin természetes aromaanyag, mely széles körben fordul elő a növényekben. A kumarin nagyobb mennyiségben megemeli a vér a májenzim-számát, anyagcserezavarokat okoz. kumarin coumarin
Klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek: a szerves hatóanyagú szintetikus rovarölő szerek elsőként bevezetett csoportja. lindan lindane
Élelmiszerekkel, leggyakrabban lágy sajtokkal jut be a szervezetbe ez a bacilus. Kisebb járványokat okoz, a legsúlyosabb esetben halált okozó septicaemiával jár. Listéria Listeria
Víz fert6őtlenítésre használják akváriumokban. malahit zöld malachite green
Szerves foszforsav-észterek (dichlorvos, malathion, parathion, sulfotep stb.) rovarölő permetszerekben. malathion malathion
A mangán élettani szerepe többirányú, részt vesz a csontszilárdság biztosításában a biotinnal együtt. Túladagolása anyagcserezavarokhoz vezet. mangán manganese
A melamin ciromazin nevű származékát rovarölőszerként használják, mivel akadályozza a rovarok vedlését és bebábozódását. A ciromazin melaminként beépül a növényekbe, így bekerül a táplálékláncba is. Az emberben nagy mennyiségben vesekövességet okoz, hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek. melamin melamine
Erősen mérgező, mert a szervezetben az alkohol dehidrogenáz nevű enzim formaldehiddé alakítja, ami pedig komoly sejtméreg. Mivel könnyen összetéveszthető az etil-alkohollal, alkoholos italok hamisítására is használják, ami rendkívül veszélyes a metil-alkohol májkárosító hatásai miatt és könnyen a fogyasztó halálához vezethet, (50-75 g tiszta metanol elfogyasztása biztos halált okoz, de történt már haláleset 12 g elfogyasztása után is) de még enyhébb mérgezés (a fenti dózis töredékének szervezetbe jutása) is okozhat teljes vakságot. metanol methanol
Methamidophos már Kínában is betiltott rovarölőszer. methamidophos methamidophos
Növényvédőszer-maradék methiocarb methiocarb
Rovarirtó vegyszer methomyl methomyl
A Monensin egy fermentációs eljárással készült ionofor kokcidio- sztatikum, amely Elancoban márkanéven kerül forgalomba. Meggátolja a nátrium és kálium normális áramlását az Eimeria fajok sejthártyáján keresztül, amivel elpusztitja a kokcidiózist előidéző kórokozókat. Növényvédőszer. monensin monensin
Nem támogatott rovarirtószer monocrotophos monocrotophos
Hűtőfolyadék koncentrátumokban található mérgező vegyület. monoethylene glycol monoethylene glycol
Momoklór-ecetsav, momoklór-amin, stb., mint a szerves klórvegyületek többsége, a környezetre ártalmas, az emberre (is) veszélyesen mérgező anyagok monoklór monochlor
A morfin diacetil származéka a heroin (diacetilmorfin), amelyet kábítószerként használnak. Metilszármazéka a köhögéscsillapítóként használt kodein. Egyéb morfinszármazékok: hidromorfon (dihidromorfinon), oximorfon, hidrokodin (dihidrokodein), hidrokodon (dihidrokodeinon), oxikodon, etilmorfin. Valamennyi fájdalomcsillapító hatású. morfin morphine
Növényvédő szer maradék: MRL=Maximum Residue Limit MRL MRL
műanyagtartalom műanyagtartalom plastic fragments
Állatgyógyászati szermaradvány narasin narasin
nem engedélyezett adalék nem engedélyezett adalék unauthorised feed additive
nem engedélyezett alkotórész nem engedélyezett alkotórész unauthorised establishment
nem engedélyezett besugárzás nem engedélyezett besugárzás unauthorised irradiation
nem engedélyezett ételfesték nem engedélyezett ételfesték unauthorised use of colour
nem engedélyezett génmódosítás nem engedélyezett génmódosítás unauthorised genetically mod
nem engedélyezett növény nem engedélyezett növény unauthorised herbs
nem engedélyezett színanyag nem engedélyezett színanyag unauthorised colour
nem engedélyezett tartalom nem engedélyezett tartalom unauthorised substance
Még nem engedélyezett étel, vagy etelösszetevő nem engedélyezett újszerű étel unauthorised novel food
Csirketáp adalékanyag nicarbazin nicarbazin
Közepes keménységű, közepes olvadáspontú, jól alakítható fém. Ferromágneses, ötvözetei is mágneses tulajdonságúak. Felületén nikkel-oxid (NiO) réteg alakul ki, ez megvédi a további oxidálódás ellen. Híg ásványi savakban oldódik, a tömény oxidáló savak passziválják. Lúgokban nem oldódik. nikkel nickel
A nitrátok magas koncentrációja súlyosan veszélyes lehet az egészségre, főleg a gyermekek és a terhes nők számára. nitrát nitrate
A nitrites pácsók a húskonzerválásban közismertek. Túlfogyasztása rákkeltő hatású. nitrit nitrite
Rákkeltő anyagot tartalmazó növényvédőszer nitrofen nitrofen
Nitrofurantoin-érzékeny kórokozók okozta szövődménymentes alsó húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésére szolgáló készítmény. nitrofuran nitrofuran
Húskészítmények tartósítószere. A húsételek alapanyagait gyakorta súlyos méregnek számító tartósítószerekkel kezelve vehetjük meg nitrozamin nitrosamines
Norovírus/calicivírus-gastroenteritisek: gyomor- és bélbeteggségek okozói norovirus norovirus
Növényvédőszer nuarimol nuarimol
A sertésekre is nagyon veszélyes gombatoxin, hát még az emberre! Az Ochratoxin A az egyik legfontosabb ochratoxin féleség, amit számos gomba termel, úgy, mint az Aspergillus (ochraceus) és Penicillum (verrucosum). A citrinint és az oxál savat is az előbb említett gombák termelik. Ochratoxinok előfordulhatnak mind a meleg, mind a mérsékelt égövi országokban, főleg zab, árpa, búza és kukorica esetében. Ezek a gombák képesek az ochratoxin A (vagy egyszerűen az "ochratoxin") 10 ppm termelésére is. Ezek a szintek szerencsére ritkák, de a sertés ettől jóval alacsonyabb szintekre (0,2 ppm) is érzékeny. (Krogh, 1991). Ochratoxinos takarmány hatására károsodnak a különböző szervek, valamint az izomban és vérben is gyorsan kimutatható. Ha a sertések huzamosabb ideig fogyasztanak Ochratoxinos takarmányt, akkor az ehető húsrészek is szennyeződnek mikotoxinnal. Ezen kívül a vese károsodása miatt a vágott áru kobzásra is kerülhet. Akkut ochratoxikózis esetén (amikor a koncentráció, több, 5 ppm az adagban) romlik a vese funkció, zsír máj kialakulása várható és az immunrendszer is károsodik. Később elhullás várható a rossz veseműködés következtében. A kutatások az Ochratoxin rákkeltő hatását is vizsgálják, mivel ez a toxin képes az állati termékekben felhalmozódva kockáztatni az emberi egészséget. A Dán hatóságok rendszeresen mérik a vese Ochratoxin szintjét, ezzel is szeretnék megelőzni a humán-egészségügyi problémákat. Az ochratoxikózis megállapítása a klinikai tünetek és a boncolási tünetek alapján lehetséges (vese vizsgálata). ochratoxin A ochratoxin A
Az Omethoate nem támogatott peszticid, azaz növényvédőszer. omethoate omethoate
Vaslemezek bevonására alkalmazzák, ez a fehér bádog. Mivel vegyületei nem mérgezőek, gyakran ónozzák vele konzervdobozok belsejét. Sok ötvözete van, rézzel való ötvözése a bronz, ólommal való ötvözése pedig a lágyforrasz (forrasztóón). Vékony lemezzé hengerelt változata a sztaniolpapír (az anyag latin neve, a stannum alapján). Gyakran vonnak be vele más fémeket is, hogy azok korrodálódását meggátolja. ón tin
Rovarölő hatóanyag oxamil oxamyl
Az oxitetraciklin (oxytetracycline) a Streptomyces rimosus néhány törzsének növekedése során termelődő antimikrobialis anyag. A széles spektrumú tetraciklinek közül másodikként fedezték fel. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Oxitetraciklin-hidroklorid (Oxytetracyclini hydrochloridum) néven hivatalos oxitetraciklin oxytetracycline
Gyógyszer hatóanyag oxolinic acid oxolinic acid
Növényvédőszer oxydemeton-methyl oxydemeton-methyl
A Vibrio parahaemolyticus-fertõzések és az okozott gastroenteritis nyers tengeri hal, rákok, kagylók stb. fogyasztásához kötõdik. Bár gyakori kórokozója a gastroenteritisnek az USA-ban, nagyobb járványt 1997 elõtt nem észleltek. Igen gyakori az ágens okozta megbetegedés Ázsiában, fõleg Japánban és Taivanon, ahol a legutolsó fertõzéseket az O3:K6 szerotípus okozta. A legnagyobb eddigi járvány 1998 tavaszán-kora nyáron fordult elõ az USA 13 államában - 416 megbetegedéssel a Galveston-öbölbõl származó osztrigák fogyasztásának tulajdoníthatóan. parahaemolyticus parahaemolyticus
Kivonásra javasolt peszticid-hatóanyag, többszörösen káros. parathion-methyl parathion-methyl
A kémiailag lakton-típusú patulin nevű mikotoxint több mikroszkopikus gomba is termeli patulin patulin
Kémiai bőrkikészítés eljárásaiban használt mérgező vegyület, peszticid. pentachlorophenol pentachlorophenol
A petróleum kőolajszármazék. A kőolaj lepárlásakor különféle frakciókat választanak szét, amelyeket különböző forráspont jellemez. A nagyobb molekulák nehezebben párolognak el, magasabb hőmérsékleten válik le ez a frakció. petroleum petroleum
Az élelmiszeriparban a polifoszfátokat általában E452 néven, emulgeálószerként, víz és fémek megkötésére alkalmazzák.
E452i nátrium-polifoszfátok
E452ii kálium-polifoszfátok
E452iii nátrium-kalcium-polifoszfátok (E543 néven is alkalmazzák)
E452iv kalcium-polifoszfát (E544 néven is alkalmazzák)
E452v ammónium-polifoszfát (E545 néven is alkalmazzák)
Maximum napi beviteli mennyiségük 70 mg/testsúlykg, de ez az összes foszfortartalmú vegyület együttes mennyiségére vonatkozik. A nagy mennyiségű foszfátbevitel megzavarhatja a szervezet anyagcsere folyamatait.
polifoszfátok polyphosphates
A Polychlorobifenyls toxin, hasonlóan mérgező, mint a dioxin. Import húsáruknban találták meg. polychlorobifenyls polychlorobifenyls
Penészölő növényvédőszer procymidone procymidone
Erősen maró hatású anyagok, égéstermékük belégzése mérgező propanediol propanediol
Peszticid szermaradvány prophenophos prophenophos
Napi maximum beviteli mennyisége 25 mg/testsúlykg, mely a propilén-glikolra vonatkozik. Magas koncentrációban az erre érzékeny egyéneknél ekcémát okozhat. A tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei alatt általában növényi eredetű zsírsavak és tejsav, glicerinnel, valamint propilénnel alkotott észtereit értjük. A zsírokban található glicerin egy részét propilénel helyettesítik. A zsírsavak általában növényi eredetűek, de az állati eredet sem zárható ki. Az állati eredetről kizárólag a gyártó adhat felvilágosítást, ugyanis ezek a növényi és állati eredetű zsírsavak kémiailag tökéletesen megegyeznek. propilén glikol propylene glycol
A Pseudomonas aeruginosa baktérium Gram-negatív, egyetlen poláris csillóval rendelkező pálca. Felszíni vizekben, uszodákban, szennyvízben és szennyezett ivóvízben közönségesen megtalálható baktérium. A vezetékekben, műtárgyakban tartósan megtelepszik, és nem jelez friss fekális szennyezést. Egészséges emberek székletében csak pár százalékban fordul elő, csecsemőkben a születés utáni napokban megtelepszik, anélkül, hogy enterális tüneteket okozna. A Ps. aeruginosa olyan helyeken szaporodik, ahol nedvességet talál. Pseudomonas aeruginosa Pseudomonas aeruginosa
Halakra (is) veszélyes növényvédő szerek hatóanyaga pyrimethanil pyrimethanil
Kísérletileg igazolt tény, hogy a radioaktív sugárzás hatása élő szervezetekre nagymértékben függ a fajtájától és az energiájától. Adott energiájú alfa-részecske több kárt okoz, mint egy ugyanakkora energiájú elektron, vagy egy foton. A különbség a lineáris energiaveszteség (dE/dx) különbözőségében rejlik. Például egy alfa-részecske az energiáját fémben 1 mikrométer alatt adja le, míg ehhez egy gamma-fotonnak akár több centiméterre is szüksége lehet. Emiatt minden fajta sugárzáshoz egy koefficienst rendelünk – a biológiai hatásosságot (RBE – Relative Biological Effectivity). A dózis és a biológiai hatásosság szorzata az ekvivalens dózis, aminek a mértékegysége a sievert (Sv). rádióaktiv radioactivity
Leggyakrabban szintetikus szerves oldatok permet formájában (pl. szerves foszforsav-észterek), de alkalmazhatók granulátum vagy por formájában is.
Jelenleg fenntartásokkal viseltetnek e szerekkel szemben, mert ezek, belépve az élelemláncba, káros hatással lehetnek az élővilágra, talán az emberre is.
A DDT volt az egyik leggyakrabban használatos rovarirtó szer a háború utáni időszakban. Ma már tiltott.
rovarirtószer pesticide
A rozsda a fémek felületén oxidáció által keletkezett réteg. Rozsda alatt általában a vas rozsdásodását értjük, amely nedves levegőn képződik, azáltal, hogy a vas anyaga oxidálódik, majd a nedvesség hatására vas-oxiddá alakul át. A vasrozsda képződését nemcsak a vastárgyakon figyelhetjük meg, hanem vastartalmú ásványok (ércek), kőzetek felületén és vasvegyületeket tartalmazó vizekben is. A rozsdásodást elősegítik a nedvességen kívül a levegő szén-dioxid tartalma, a savak és a sók is. A rozsdásodás ellen a fémek bevonásával (horganyozás vagy cinkbevonás, ónozás), zománcozással vagy festéssel védekezhetünk. rozsda corrosion
állati táp-premix. Alkalmazása akár más állatfajtákra is veszélyes lehet, szermaradványként az emberre is. salinomycin salinomycin
selejt, hulladék selejt, hulladék spoilage
Állatkísérletekben erősen rákkeltőnek és a termékenységet megzavarónak bizonyult vegyszer. semicarbazide semicarbazide
speciális kockázat speciális kockázat specified risk material
A staphylococcusok a környezetben, illetve normális flórája részeként jelen lévő, ellenálló aerob baktériumok. A baktérium egyaránt jól viseli a hőhatást és a kiszáradást, és a kontamináció után több hónappal kimutatható a fertőzés helyéről. A Gram-pozitív coccusok jellegzetes, szőlőfürtre emlékeztető telepeket képeznek. A staphylococcusok a kataláz- (H2O2) pozitivitás eredményei alapján különíthetők el a streptococcusoktól. A koaguláz-pozitivitás Staphylococcus aureus jelenlétét jelzi, emellett nagy számban vannak koaguláz-negatív fajok is (pl. S. epidermidis, S. saprophyticus). A gennyes bőrfertőzések hátterében az esetek többségében a S. aureus áll, mely emellett osteomyelitis, szeptikus arthritis, sebfertőzések, tályogok, tüdőgyulladás, empyema, endocarditis, pericarditis, meningitis vagy toxinmediált kórképek (pl. ételfertőzések, staphylococcusok okozta scarlatoid, „leforrázott” bőr szindróma és toxikus shock szindróma [TSS]) kialakulásához is vezethet. A koaguláz-negatív staphylococcusok idegentestek (pl. intravaszkuláris katéter) hiányában kevésbé patogének. Staphylococcus Staphylococcal
1944-ben fölfedezett antibiotikum, a tébécé első, klinikailag is hatásos gyógyszere.
1952-ig e betegség kezelésére alkalmas egyedüli készítmény volt. Gyakran okozott mellékhatásokat, leginkább süketséget. Habár már az első évben gyógyszer-rezisztencia alakult ki, esetenként még a tébécé kezelésére használt különféle gyógyszerkeverékek alkotórészeként alkalmazzák. A gyengébb antibiotikumokra nem reagáló fertőzések (pl. a pestis) gyógyítására szintén bevált.
streptomycin streptomycin
Fertőtrlenítőszer sulphathiazole sulphathiazole
A szalmonella fertőzés legfőbb forrása a nyers hús és az ürülékkel szennyezett héjú tojás. A szalmonella baktériumok már 6 Celsius fokon osztódni kezdenek, de jellemzően 10-50 fok között szaporodnak. A nyári, folyamatos melegben kb. negyedóránként megduplázódik a kórokozók száma, melyek aztán az élelmiszerek felületén még hónapokig életképesek maradnak. A meleg lehet azonban az egyik ellenszerünk is a szalmonella ellen - mivel a 70 fok feletti hőmérsékleten a baktériumok elpusztulnak, nagyon fontos, hogy a fő veszélyforrásnak számító élelmiszereket alaposan főzzük vagy süssük át, lehetőleg ne mikrohullámú sütőben. Húsok esetében legalább 10, míg a főtt tojásnál legalább 5 percig legyen 70 fok Celsius a belsejükben, hogy minden veszélyforrástól megszabadulhassunk. szalmonella Salmonella
A szén-monoxid nagyon mérgező gáz. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. A hemoglobin akkor is megköti a szén-monoxidot, ha a levegő szén-monoxid tartalma csekély. Szén-monoxid-mérgezés esetén szabad levegőn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni. szénmonoxid carbon monoxide
Élelmiszerekben tartósítóként alkalmazzák E251 néven. Leveles zöldségekben természetes úton is előfordul, ezen kívül megtalálható még sajtokban, húsételekben, pizzákban. A maximum napi beviteli mennyiség 3,7 mg/testsúlykg. Közvetlen egészségügyi kockázata nincs, bár hő és savas környezet hatására nátrium-nitritté alakulhat, melyből káros nitroaminok képződhetnek Ezeknek rákkeltő hatást tulajdonítanak. szodium nitrát sodium nitrate
A szorbinsavat és sóit (nátrium-szorbát, kálium-szorbát, kalcium-szorbát) az élelmiszerekben mikroba-pusztító hatásuk miatt tartósítószerként használják, meggátolva evvel az esetlegesen az élelmiszerbe került penész, vagy más gombafajták elszaporodását. Általában inkább a szorbinsav sóit használják, jobb vízoldékony tulajdonságuk miatt. A tartósítószerek számára optimális a 6,5 és ez alatti pH érték, és a 0,025% - 0,10%-os töménység. A szorbinsav sóit alkalmazva az élelmiszernek megváltozhat a pH értéke, így ez utólagos módosítást igényel. szorbinsav sorbic acid
A levéltrágyák egyik fő alkotórésze szulfit sulphite
Az antibiotikumok közé tartozó, hatástanilag és szerkezetileg hasonló vegyületek. Közéjük tartozik az oxitetraciklin, a doxiciklin, a minociklin. Kedvező árfekvése, viszonylag kevés mellékhatása és napi kétszeri adagolása miatt a doxiciklin a legtöbbször alkalmazott készítmény a tetraciklinek között. Sztreptokokkusz és Gram-pozitív baktériumokra, spirohetákra, mikoplazmára és chlamydiára hatékonyak. De néhány baktérium ellenálló a tetraciklinekkel szemben, a pneumokokkuszok kis része, A csoportú β-hemolizáló sztreptokokkuszok akár negyede is, illetve a sztafilokokkuszok. Bakteriosztatikus hatásúak, a riboszómák alegységéhez kötődve megakadályozzák a baktériumok fehérjeszintézisét. Gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak a szájon át szedett tetraciklinek. Megjelenhet émelygés, hányás, hasmenés. Candida általi másodlagos felülfertőződés alakulhat ki. 8 évesnél fiatalabb gyermekekben illetve magzatokban a csontfejlődést gátolhatja, ezért számukra és terhes nőknek ellenjavallt. Felnőttkorban a fogakat elszínezheti, fényérzékenységet okozhat. Veseelégtelenségben súlyosbíthatja a vérben a méreganyagok felszaporodását, a húgyvérűséget. Magasabb adagolás, vénás beadási mód, terhesség, veseelégtelenség esetén vérszintje megnövekszik, s a máj zsíros elfajulásához vezethet. tetracycline tetracycline
Peszticid, azaz növényvédő szermaradvány
Peszticid szermaradvány, növényvédőszerekből.
thiabendazole thiabendazole
A titánium-dioxidot manapság napolajakban, fogkrémekben és festékekben használják, az anyag ultraibolya fény és vízgőz hatására pedig hidroxilgyököket képez, azaz lebontja, kvázi oxidáció hatására elégeti a szerves anyagot. titánium dioxid titanium dioxide
Növényvédőszer hartóanyag triazophos triazophos
Az ember fertőződése csak akkor következhet be, ha a viszonyok ezt lehetővé teszik: fertőzött hús fogyasztásakor, amennyiben annak tárolása, hőkezelése sem volt megfelelő. Emberben mindkét alak, tehát a bél-és az izomtrichinella is súlyos tüneteket okoz, utóbbi sokszor halálos kimenetelű. A béltrichinellózis tünetei: láz, hasmenés, hányás, hasi fájdalmak. Az izomtrichinellózis tünetei: magas láz, izomfájdalmak, nyelési és légzési nehézségek, vizenyős beszűrődések a szemhéjakon és az arcon, kötőhártyagyulladás, bőrkiütés. A halál a fertőződés után 2-7 hét múlva áll be a beteg toxikus, kachexiás állapotában (teljes lesoványodás). Nálunk 1995-ben mindössze két megbetegedés történt, mindkettő vaddisznóhúsból készült füstölt kolbász fogyasztása után. A közfogyasztásra kerülő sertés-, vaddisznó-és lóhús trichinellózisra irányuló állatorvosi vizsgálata kötelező (mikroszkópos, pepszines emésztéses vizsgálat). Amennyiben a húsvizsgálatnál a trichinellózist megállapították, az egész test kobzásra kerül (elhalt trichinellák előfordulásakor is). Trichinella Trichinella
Állattápokban baktériumölő gyógyszeradalék tylosin tylosin
üvegdarabok üvegdarabok glass
A verotoxin termelő Escherichia coli (VTEC) legfőbb forrása a szarvasmarha, és a rezisztens törzsek szennyezett marhahús közvetítésével történő fertőzése sokkal gyakoribb, mint más táplálék esetében. Az állati eredetű termékek a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) lehetséges forrásai. verotoxin verotoxin
A kolera kórokozója a A Vibrio cholerae O1 szerológiailag el nem különíthető két biotípusa: a klasszikus és az El Tor biotípus (mindkét biotípus felosztható: Ogawa és Inaba szerocsoportokra), valamint a Vibrio cholerae O139. Fertőzés forrása: A beteg és a vibrio hordozó ember. Terjedési mód: Enterális úton terjed. A kórokozó terjesztésében a kontaminált ivóvíznek és a hőkezelés nélkül vagy nyersen fogyasztott élelmiszereknek van fontos szerepe. Kisebb jelentősége van a terjedésben a piszkos kéz mechanizmusának.
4. Lappangási idő: Néhány órától 5 napig, többnyire 2-3 nap. Fontosabb tünetek: Tenesmus nélküli hasmenés, mely kezdetben formált, majd egyre vizesebbé, rizslé jellegűvé válik. A beteg a székletürítést nem képes szabályozni. Nausea nélküli hányás is jellemző. Súlyosabb formában hamarosan kialakulnak a kiszáradásra jellemző tünetek. Gyakori a csupán lazább székletürítéssel járó atípusos megbetegedés és a tünetmentes hordozás is. (A klasszikus cholera helyett jelenleg az enyhébb klinikai lefolyású El-Tor vibrio fertőzések dominálnak.)
Vibrio Vibrio
A vinpocetine egy alkaloid, melyet az afrikai Crioceras longiflorus növényből nyernek ki. A kutatások során napi 40g-os mennyiségig is elmentek, hogy csökkentsék az agyi rendellenességeket és javítsák a gondolkodási képességet, valamint a memóriát. Egy átlagember azonban valószínűleg nem igényel 5-15 mg-nál nagyobb napi dózist. Nincs ismert toxikus hatása amennyiben a javasolt napi mennyiséget nem lépjük túl, azonban magasabb mennyiségek alkalmazására nem végeztek még kutatást. Terhesség és szoptatás ideje alatt ne szedjük. Gyakran Ginkgo biloba-val, E-vitaminnal, foszfatidilkolinnal, és egyéb más anyagokkal együtt alkalmazzák a különféle memória/agyserkentő készítményekben. vinpocetine vinpocetine
Ajzószer és zsírégető. A yohimbine a yohimbe növényi kivonat lényeges hatóanyaga, mely egy alfa-2 adrenerg receptor blokkoló. Az alfa-2 receptor egyik jellemzője, hogy nagy mennyiségben található meg a makacs zsírpárnákban, ahol a katekolaminok (adrenalin, noradrenalin) által okozott stimulációja során szűkíti az ereket, csökkenti a vérellátást és gátolja a zsírégetés folyamatát. Ha az alfa-2 receptor stimulációja helyett annak blokkolása történik, például yohimbine-nel, akkor az ellentétes folyamatok játszódnak le és ez segíti a zsírégetést. A yohimbine emellett fokozza az erekciót is. yohimbine yohimbine
Hozzászólások Komment RSS
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat moderáljuk. A terheléstől függően némi időbe telhet, amig megjelenik. Köszönjük türelmét!

Ha >>>regisztráltan<<<, lép be, akkor sokkal egyszerűbb a hozzászólás!

Kalibi - 2010.09.23. 10:46
monensin, narazin: az Eimeria stimmel, de nem növényt véd, hanem az ipari csirkéket. Zsúfolt tartás --> felszaporodnak a kokcidiumok --> szinte minden brojlercsirketápba kevernek valamit ellenük. A monenzin egy a sok közül. A narazinnak más a hatásmechanizmusa, de a felhasználás kb ugyanez. Elvileg a brojlercsirke-nevelés utolsó fázisában már olyan tápot adnak amiből a kokcidiosztatikumok nem jutnak el az étkezőasztalra, elvileg. (A tojótyúkoknál ilyen probléma nincs, őket vakcinázzák, nem gyógyszerezik) Háztáji tartásnál (lévén nem ilyen zsúfolt a tartás, plusz a Nap remekül fertőtlenít) nincs szükség rájuk, de ha a jóember ipari csirkének való tápot szerzett be valamiért, akkor előfordulhat.



patulin: annyit tennék hozzá, hogy a penészes, hullott alma a fő forrása, ezért fontos, hogy az almalé jó almából készüljön.



polychlorobifenyls: poliklórozott bifenilek, PCB. Dioxinszerű hatású összesen 12 vegyület gyűjtőneve, ipari célokra használták, '80-as években a fejlett országok betiltották.



Pseudomonas aeruginosa: vízvezetékek mumusa, azt jelzi, hogy szennyezett maga a cső amiben a víz jön. Csőtörés, egyéb bontás után élelmiszeriparban kötelező nézetni. Ásványvizekben is elő-előfordul, ha a palackozóüzemnél valami gond van.



Trichinella: olyan élősködő, aminek a lárva formája sertés (főleg vaddisznó) húsában fordul elő. ha ezt a húst nyersen fölveszi egy másik állat (vagy ember) akkor a lárvák a bélbe kerülve kifejlődnek, szaporodnak, és aki a húst megette, annak az izomzatában fog megtelepedni a következő generációjuk. Ha ember megeszik egy hím és nőstény lárvát, a belében kifejlődnek, a lárváik pedig tönkreteszik az ember izomzatát amibe akár bele is lehet halni. Vágóhidakról elvileg nem jut ki olyan hús, amiben van Trichinella, de a házi vágáskor ugye más a helyzet (főleg, hogy a háztáji, turkálós sertésnek több módja van fertőződni mint annak aki csak a négy betonfalat meg a fém szopókás itatót ismeri). Ezért van, hogy nagyon alaposan hőkezelni kell minden házi vágású sertéshúst!!!



Az előbb elfelejtettem írni, koaguláz-pozitív Staphilococcus a St. aureus és a St. intermedius a többi St faj pedig koaguláznegatív.



Amúgy tök jó kis gyűjtemény. A nitrit-nitrát témának még utánaolvasok, aztán megyek dolgomra.
Kalibi - 2010.09.23. 09:59
"Clostridium sulphite reducer" szulfit-redukáló Clostridiumok Az hogy egy Clostridium tud-e szulfitot redukálni egy laboratóriumi tájékozódási pont, ha jól emlékszem a Cl. perfringens kivételével szinte mindegyikük képes rá.





"coagulase-positive Staphyloc" koaguláz-pozitív Staphilococcus: olyan Staph, ami képes az immunrendszertől elbarikádozni magát a szervezeten belül



"coliforms" koliformok: olyan baktériumok, amik relatíve egyszerű laborvizsgálattal megkereshetők és ürülék szennyezettséget jeleznek.



jód: igaz, hogy nagy dózisban halálos, de a hiánya még inkább. A pajzsmirigy működéséhez kell.



kumarin: véralvadásgátló (kis mértékben orvosság, egyes származékai patkánymérgek)



"Listéria" általában Listeria monocytogenes, vagy nagyon nagy dózisban normál embernél hasmenést okoz, vagy ha immunológiailag problémás emberről van szó (terhesség, kisgyerek, egyéb betegség) akkor kisebb dózis is veszélyes. Ebben az esetben bejut a véráramba, és eljut pl az agyba (birkán tud látványos tüneteket okozni). Forrás pl rosszul vagy nem hőkezelt tejtermék (pl vannak olyan lágy sajtok amiket pasztőrözetlen tejből készítenek) vagy föld-szennyeződés. Akár hűtőszekrényben is képes szaporodni.
Kalibi - 2010.09.23. 09:30
"aerobic mesophiles" magyarul "mezofil aerobok" olyan baktériumok, amik szobahőn, oxigén jelenlétében szaporodnak el és általában romlást okoznak. Kiteszel egy darab húst az asztalra, amit másnap rajta találsz, annak az összefoglaló neve. (A Salmonella jó példa de nem kizárólag őket jelenti)
walter laszlo - 2010.07.29. 10:59
Érdemes megnézni!!
Kara - 2010.03.29. 16:36
Jó, legyen akkor az első oszlop szövege:

"A mérgezés leírása"
Wise Lady - 2010.03.29. 16:29
Mintha hiányozna a táblázat első oszlopa. Vagyis hogy mi az, amiről aztán szó van. Nekem ez így értelmezhetetlen. Van magyarázat oszlop, angol, magyar, de hogy mi az amit megmagyaráz?
Macoka - 2009.09.24. 13:38
Ezek után, kicsit másképp fogok vásárolni a Tescoban:)
Ínyenc2 - 2009.09.24. 13:00
Kedves Mindenki! Itt egy honlap, amit eltitkoltak előlünk!

De most már mindenki saját biztonsága érdekében fogja használni!

Gratulálok, mert hiányt pótló!!!

Partnerek az élelmiszerbiztonságban

Diósjenő Önkormányzata
Diósjenő Önkormányzata
* * *
Pécsely Önkormányzata
Pécsely Önkormányzata
* * *
Őriszentpéter Önkormányzata
Őriszentpéter Önkormányzata
* * *
Kapuvár Önkormányzata
Kapuvár Önkormányzata
* * *
Tápiószecső Önkormányzata
Tápiószecső Önkormányzata
* * *
Böhönye Önkormányzata
Böhönye Önkormányzata
* * *
Fegyvernek Önkormányzata
Fegyvernek Önkormányzata
* * *
Mocsa Önkormányzata
Mocsa Önkormányzata
* * *
Pusztavám Önkormányzata
Pusztavám Önkormányzata
* * *
Pocsaj Önkormányzata
Pocsaj Önkormányzata
* * *
Hosszúpályi Önkormányzata
Hosszúpályi Önkormányzata
* * *
Petneháza Őnkormányzata
Petneháza Őnkormányzata
* * *
Levél Önkormányzata
Levél Önkormányzata
* * *
Csibrák Önkormányzata
Csibrák Önkormányzata
* * *
Komárom Önkormányzata
Komárom Önkormányzata
* * *
Zebegény Önkormányzata
Zebegény Önkormányzata
* * *
Aszódi Önkormányzat
Aszódi Önkormányzat
* * *
Maklár Önkormányzata
Maklár Önkormányzata
* * *
Dombóvár Önkormányzata
Dombóvár Önkormányzata
* * *
Vásárosnamény Önkormányzata
Vásárosnamény Önkormányzata
* * *
Szomod Önkormányzata
Szomod Önkormányzata
* * *
Balatonszárszó Önkormányzata
Balatonszárszó Önkormányzata
* * *
Litke Önkormányzata
Litke Önkormányzata
* * *
Sarród Önkormányzata
Sarród Önkormányzata
* * *
Battonya Önkormányzata
Battonya Önkormányzata
* * *
Tiszatenyő Önkormányzata
Tiszatenyő Önkormányzata
* * *
Tamási Önkormányzata
Tamási Önkormányzata
* * *
Zselickisfalud Önkormányzata
Zselickisfalud Önkormányzata
* * *
Kocsord Önkormányzata
Kocsord Önkormányzata
* * *
Túrkeve Önkormányzata
Túrkeve Önkormányzata
* * *
Pannonhalma Önkormányzata
Pannonhalma Önkormányzata
* * *
Bugyi Önkormányzata
Bugyi Önkormányzata
* * *
Csákánydoroszló Önkormányzata
Csákánydoroszló Önkormányzata
* * *
Pilisszentiván Önkormányzata
Pilisszentiván Önkormányzata
* * *
Kiskunlacháza Önkormányzata
Kiskunlacháza Önkormányzata
* * *
Püspökladány Önkormányzata
Püspökladány Önkormányzata
* * *
Jászberény Önkormányzata
Jászberény Önkormányzata
* * *
Letenye Önkormányzata
Letenye Önkormányzata
* * *
Tiszadada Önkormányzata
Tiszadada Önkormányzata
* * *
Győrtelek Önkormányzata
Győrtelek Önkormányzata
* * *
Darány Önkormányzata
Darány Önkormányzata
* * *
Pákozd Önkormányzata
Pákozd Önkormányzata
* * *
Lovászi Önkormányzata
Lovászi Önkormányzata
* * *
Mikófalva Önkormányzata
Mikófalva Önkormányzata
* * *
Ceglédbercel Önkormányzata
Ceglédbercel Önkormányzata
* * *
Bük Önkormányzata
Bük Önkormányzata
* * *
Tiszabercel Önkormányzata
Tiszabercel Önkormányzata
* * *
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Önkormányzata
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Önkormányzata
* * *
Hárskút Önkormányzata
Hárskút Önkormányzata
* * *
Sármellék Önkormányzata
Sármellék Önkormányzata
* * *
Daruszentmiklós Önkormányzata
Daruszentmiklós Önkormányzata
* * *
Erdőkertes Önkormányzata
Erdőkertes Önkormányzata
* * *
Fonyód Önkormányzata
Fonyód Önkormányzata
* * *
Sióagárd Önkormányzata
Sióagárd Önkormányzata
* * *
Bernecebaráti Önkormányzata
Bernecebaráti Önkormányzata
* * *
Dömös Önkormányzata
Dömös Önkormányzata
* * *
Dévaványa on-line
Dévaványa on-line
* * *
Bánk-falu Önkormányzata
Bánk-falu Önkormányzata
* * *
Marcali Önkormányzata
Marcali Önkormányzata
* * *
Mosonmagyaróvár Önkormányzata
Mosonmagyaróvár Önkormányzata
* * *
Tiszaszentimre Önkormányzata
Tiszaszentimre Önkormányzata
* * *
Szenna Önkormányzata
Szenna Önkormányzata
* * *
Sárisáp Önkormányzata
Sárisáp Önkormányzata
* * *
Demecser Önkormányzata
Demecser Önkormányzata
* * *
Tiszavasvári Önkormányzata
Tiszavasvári Önkormányzata
* * *
Mikepércs Önkormányzata
Mikepércs Önkormányzata
* * *
Dabas Önkormányzata
Dabas Önkormányzata
* * *
Kemecse Önkormányzata
Kemecse Önkormányzata
* * *
Tiszaroff Önkormányzata
Tiszaroff Önkormányzata
* * *
Kincsesbánya Önkormányzata
Kincsesbánya Önkormányzata
* * *
Rábakecöl Önkormányzata
Rábakecöl Önkormányzata
* * *
Mesztegnyő Önkormányzata
Mesztegnyő Önkormányzata
* * *
Lesenceistvánd Önkormányzata
Lesenceistvánd Önkormányzata
* * *
Domoszló Önkormányzata
Domoszló Önkormányzata
* * *
Mende Önkormányzata
Mende Önkormányzata
* * *
Nyírbogdány Önkormányzata
Nyírbogdány Önkormányzata
* * *
Baracs Önkormányzata
Baracs Önkormányzata
* * *
Dunaszeg Önkormányzata
Dunaszeg Önkormányzata
* * *
Kartal Önkormányzata
Kartal Önkormányzata
* * *
Abony Önkormányzata
Abony Önkormányzata
* * *
Felsőörs Önkormányzata
Felsőörs Önkormányzata
* * *
Komoró Önkormányzata
Komoró Önkormányzata
* * *
Zalakomár Önkormányzata
Zalakomár Önkormányzata
* * *
Tuzsér Önkormányzata
Tuzsér Önkormányzata
* * *
Kemence Önkormányzata
Kemence Önkormányzata
* * *
Szorgalmatos Önkormányzata
Szorgalmatos Önkormányzata
* * *
Jászapáti Önkormányzata
Jászapáti Önkormányzata
* * *
Nógrád Önkormányzata
Nógrád Önkormányzata
* * *
Fadd Önkormányzata
Fadd Önkormányzata
* * *
Csömör Önkormányzata
Csömör Önkormányzata
* * *
Nyírbéltek Önkormányzata
Nyírbéltek Önkormányzata
* * *
Olcsva Önkormányzata
Olcsva Önkormányzata
* * *
Hortobágy Önkormányzata
Hortobágy Önkormányzata
* * *
Kadarkút Önkormányzata
Kadarkút Önkormányzata
* * *
Pusztaszabolcs Önkormányzata
Pusztaszabolcs Önkormányzata
* * *
Váchartyán Önkormányzata
Váchartyán Önkormányzata
* * *
Nyírkarász Önkormányzata
Nyírkarász Önkormányzata
* * *
Szárliget Önkormányzata
Szárliget Önkormányzata
* * *
Barcs Önkormányzata
Barcs Önkormányzata
* * *

Honlapunkat támogató további népképviseletek...

Társoldalak az élelmiszerbiztonságban, és a veszélyes áruk jelentéseiben
On-line:27,6
JóMagyarÁru.hu: a magyar termelői kultúra védelméért
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány: lovasíjászat, nyeregkészítés, őstörténet és a magyar termelői kultúra védelme
Támogassa e honlapokat egy élhetőbb Magyarország érdekében! Köszönjük!
Ugrás az oldal elejére...

 

»©» Karahun Örökségvédelmi Alapítvány 2002-2010.